Haastattelu – Samu Aapa, Shark Punch

27.2.2015

Kuka olet ja mitä teet?Samu Aapa

Samu Aapa, opiskelin Outokummun Pelikoulutuksessa vuosina 05-07. Nykyään työskentelen Lead Game Developerina The Masterplan pelin parissa Shark Punchilla.

Millainen paikka Shark Punch on työskennellä?

Shark Punch on pieni, mutta kovassa kasvussa oleva firma, jonka taustalla on muutama alan pioneeri. Meitä on tällä hetkellä 7 työntekijää ja meno on aika tiivistä. Toimistolla on vapaa, luova ja hyvä ilmapiiri ja pyrimmekin aina välillä viettämään iltaa yhdessä työn ohellakin, jotta yhteishenki pysyy hyvänä.

Sinulla on kokemusta pelinkehityken useista eri osa-alueista 3d-mallinnuksesta ohjelmointiin. Mitä työnkuvasi pitää tällä hetkellä sisällään?

Pääasiallinen työtehtäväni on ohjelmointi. Kehitän kaikki suunnitellut toiminnallisuudet The Masterplaniin ja osallistun osaltani pelin suunnitteluun. Tällä hetkellä suurin osa firmasta häärää juuri julkaistun Playfield(www.playfield.io)-alustan parissa, joten TMP:ssä työnsarkaa riittää.
Vaikka en teekkään suoraan graafista puolta, on mallintajan tausta auttanut hurjasti jokaisessa pelialan työpaikassani. Artistien kanssa kommunikointi on todella helppoa kun molemmat ovat samalla sivulla termeissä ja tekniikoissa.

Olet ehtinyt olemaan monessa paikassa ennen nykyistä työtäsi. Kuinka lopulta päädyit Shark Punchille?

Outokummun opiskelun jälkeen päädyin hetkeksi Pohjois-Suomeen kenttäsuunnittelijan/3d-artistin hommiin, mutta parin vuoden kuluttua veri veti kuitenkin niin kovasti koodauspuolelle, että päädyin opiskelemaan vielä ammattikorkeakouluun ohjelmistosuunnittelua.
Kyseinen koulutie jäi sitten hieman kesken kun Etelä-Suomesta vanha tuttuni tarjosi paikkaa peliohjelmoijana. Lopulta päädyin Helsinkiin, missä suurin osa työpaikoista sijaitsee ja hetken teinkin pelialan ulkopuolella ohjelmoijan hommia.
Shark Punchille päädyin kun osallistuin paikalliseen pelijami-tapahtumaan, jota he isännöivät. Jamien jälkeen Shark Punch otti yhteyttä ja kävin vielä pariin kertaan tiimin kanssa juttelemassa, että kiinnostaisko tulla takaisin pelialalle, eikä siinä tarvinnut kahta kertaa asiaa miettiä.

Teette tällä hetkellä The Masterplan –nimistä peliä Steamiin. Millaista on tehdä early accessissa olevaa peliä verrattuna ”vanhaan” malliin, jossa pelaajat pääsivät pelaamaan peliä vasta kun se on valmis?

Meille early access on ollut alusta asti ehdoton juttu. Mielestämme on tärkeää että peliä kehitetään tulevan kommuunin kanssa, jolloin lopputulos on mahdollisimman osuva. Varsinkin kun kyseessä on pieni kehitystiimi, niin joitain asioita pelissä ei tule edes ajateltua, ennenkuin kommuuni tuo asian esille.

Miten koet Outokummun pelikoulutuksen auttaneen sinua urallasi?

Outokummun pelikoulutus tarjosi kattavan alustan, jolta lähteä omaa uraa rakentamaan. Koulussa opettajat huomasivat jokaisen oppilaan omat vahvuudet ja työnsivät heitä kyseiseen suuntaan. Koulun henkilökunta teki tosissaan töitä, että alalle pääsi töihin, mikäli vain itse näytti oma-aloitteisuuttaan. Yksi tärkeimpiä asioita oli myös päästä tutustumaan muihin alalle pyrkiviin, josta sai hyvän alun alalla verkostoitumiseen.

Linkkejä:
Shark Punch
Shark Punch Facebook
Shark Punch Youtube

Ohessa Shark Punchin Masterplan- pelin traileri.