Haastattelu – Jarmo Juurikka, Sieidi

25.2.2016

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Jamo, ja toimin tällä hetkellä hahmoartistina ja animaattorina Sieidi-nimisessä pelistudiossa Jyväskylässä.

Kuinka päädyit tämän hetkiseen työpaikkaasi.
Vanha Outokummun luokkatoverini Klaus perusti yhdessä parin muun jantterin kanssa pelifirman ja tarvitsivat kipeästi rautaista ammattilaista tekemään hahmoja, konseptitaidetta ja animaatioita projekteihinsa. Tyytyivät kuitenkin ottamaan minuun yhteyttä ja nyt yritän parhaani mukaan täyttää itseäni auttamattomasti isompia saappaita.

Miksi peliala?
Olen pelannut videopelejä jo 80-luvun lopulta melkein päivittäin, joten voin valehtelematta sanoa että ne ovat ykkösintohimoni. Ne tarjoavat sanoinkuvailemattoman upeaa taidetta, aivotyöskentelyä ja sopivat niin sosiaalisiin tilanteisiin kuin hetkiin jolloin et yksinkertaisesti jaksa olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Mikä pelien tekemisessä viehättää?
Nähdä omien luomustensa tulevan eloon. On eri asia piirtää paperille iloinen etana, kuin nähdä se liikkeessä, ääntelevän, reagoivan ympäristöönsä ja glitchaavan meshcollidereihin törmätessään.

Millaisia vinkkejä haluaisit antaa niille jotka pyrkivät pelialalle?
Löydä oma intohimosi ja opettele se niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Mutta perehdy myös mahdollisuuksien mukaan sitä ympäröiviin prosesseihin. Tällä tavoin teet tiimityöskentelystä helpompaa. Esim: opeteltuani animoimaan hahmoja, on hahmojen suunnittelu- ja mallinnusprosessini parantunut exponentiaalisesti.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Usein päivä alkaa aamupalaverilla. Tämän jälkeen priorisoidaan projektin eri osa-alueet ja sitten paiskitaan töitä niska limassa. Ideoita heitellään ympäriinsä pitkin päivää ja ilmapiiri on usein iloinen vaikka deadlinet hengittävät jatkuvasti niskaan.

Millainen on hyvä / huono työpäivä?
Parhaita päiviä ovat ehdottomasti ne kun aloitat projektin jollaista et ole koskaan tehnyt, eikä sinulla ole mitään hajua miten se kannattaisi tehdä, mutta silti lopputulos on enemmän kuin tyydyttävä.
Eniten hammasten kiristelyä aiheuttavat softat jotka päättävät että prosessi jonka olet tehnyt päivittäin ei enää toimikkaan. Mikään ratkaisu ei toimi ja foorumeilta kysellessä saat osaksesi vain silmien pyörittelyä, nuhteita siitä ettet osaa käytä search-funktiota ja pari linkkiä aikaa sitten kuolleisiin ja kadonneisiin threadeihin jotka eivät liity ongelmaasi edes etäisesti.

Mitä vinkkejä sinulla on opiskelijoille, jotka kenties haaveilevat joku päivä työskentelevänsä teidän kanssanne?
En osaa sanoa mitä työnantajat mahdollisesti opiskelijoista ja uusista työntekijöistä haluavat. Kaipa ne haluavat niitä ahkeria ja tunnollisia työntekijöitä. Itse varmaan huutaisin edelleen sen intohimoisuuden perään. Rakkaudesta lajiin ja niinpäinpois.

Mikä on suurin aikaansaannoksesi?
Sieidi julkaisi viime vuonna Gunnheim-pelin joka on ensimmäinen kunnon sulka omassa hatussani. Jälkikäteen tekisin sen suhteen lähes kaiken toisin, mutta se oli mukava ensiaskel peliteollisuuteen.

Mitä haluat sanoa uusille alalle tulijoille?
Kritiikkiä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Joskus ihmisten ideat eivät sovellu peliin tai projektivastaavan visioihin ja joskus ne ideat tulevat sinulta. Opi myös erottamaan asiallinen ja huono kritiikki toisistaan. Huonoa kritiikkiä ei tarvitse kuunnella, mutta asiallinen palaute on korvaamatonta.

Ohessa traileri Sieidin Gunnheim- pelille: